Please reload

Recent Posts

Nova lokacija: Shopping centar "Džananović"

October 4, 2018

1/4
Please reload

Featured Posts

Dr. Ranko Rajović: “Roditelji, probudite se! Greške se teško popravljaju!”

November 19, 2017

Jedan od najpopularnijih stručnjaka za rani razvoj inteligencije kod djece, dr. Ranko Rajović, održao je predavanje “Roditelji, probudite se! Greške se teško popravljaju!” na kome je govorio šta je ključno za razvoj djece…

 

Sat i po duhovito-inteligentnog predavanja doktora Ranka Rajovića, jednog od najpopularnijih stručnjaka za rani razvoj inteligencije kod djece, čiji se program učenja “Nikola Tesla centar” sprovodi u 20 država, prije nekoliko dana je na trenutke izazivalo salve smijeha među publikom u punoj dvorani zagrebačkog hotela “Antunović”. Na predavanje pod nazivom “Roditelji, probudite se! Greške se teško popravljaju!”, u organizaciji hrvatskog Večernjeg lista  uglavnom su došli mladi roditelji, bolje rečeno majke, ali bilo je i dosta staratelja i pedijatara. Rajović, internista iz Novog Sada, bio je i predsjednik Mensinog svjetskog odbora za darovitu djecu, a proučavanju razvoja djece okrenuo se jer se mnoga otkrića iz medicine ne primkenjuju u pedagogiji.

Zašto su istočnjaci pametni

Najvažniji period razvoja mozga djeteta je od rođenja do treće odnosno do sedme godine života, pa je u tom uzrastu važna rana stimulacija, koja kod djece razvija funkcionalne dijelove mozga. Ali, to ne znači, dodao je, da treba djecu s četiri godine učiti matematiku. Neke zemlje ranu stimulaciju pogrešno shvate pa šalju djecu u školu s četiri-pet godina. Problem je, tvrdi Rajović, što djeca ne povezuju informacije jer uče napamet kao papagaji. Prema posljednjem PISA testu samo je Finska iz Evrope u svjetskom vrhu u kojem zbog rane stimulacije dominiraju djeca iz istočne Azije, Južne Koreje, Japana, Kine, Hong Konga…

“Finska traži drugi model u obrazovanju da stigne te zemlje, a mi bismo kopirali finski model. Kineski model je za Kineze, finski za Fince, a mi moramo znati kako mozak radi pa u skladu s kulturom i tradicijom pomoći razvoju djeteta. Kad bismo sada sve promijenili u vaspitanju i obrazovanju, možda bismo zemlje istočne Azije sustigli za 15 godina. A mi ne mijenjamo još ništa i imamo sve više učenika sa kognitivnim ispadima, disgrafijom, disleksijom, 50% djece sa poremećajem fine motorike, a 70% s ravnim stopalima”, nabrajao je Rajović.

Mala djeca instinktivno rade ono što je važno za razvoj mozga pa se vrte u krug, skaču, a roditelji im to brane jer se boje da ne padnu… Međutim, neki roditelji važnost vrtenja shvate bukvalno i pogrešno. Rajović je u jednom vrtiću zapazio djevojčicu da stoji po strani jer ju je mama vrtjela dva dana.

“Kazala mi je: “Mama me je stavila u tatinu stolicu od kompjutera i vrtjela. Rekla mi je da ću biti pametnija…”, ispričao je. Govorio je i o važnosti kretanja i da se mozak najviše razvija u trčanju, ali ne po ravnom nego preko kamena i potoka, kako smo se prije i kretali.
Samo ste vi roditelji!

“Zašto Usain Bolt pređe 13 metara u sekundi? Kao mali svaki dan je trčao nizbrdo jer je imao zadatak da stigne loptu prije nego što padne u more…”, kazao je. Štetnost videoigrica za mozak djece Rajović je dočarao zgodom sa sinom kome je dopustio da igra igrice dva dana u nedjelji po pola sata.

“Vi ste roditelji i vi pravite okvir. Djeca ne mogu sama sebi da postave granice, poručuje.
Šta roditelji i škola rade dobro, a gdje griješe:

    1. Ne učenju napamet
    Djeca danas uče reproduktivno, ne povezuju informacije i nisu naučena da misle, zato su lošiji od Azijata.

    2. Previše zaštićeni
    Prezaštićena djeca postat će biološki invalidi. Za mozak je dobro kad ih tate u igri bacaju u vazduh.

    3. Važno je kretanje
    Čak 70% djece ima ravno stopalo jer su neaktivna, a kretanje je važno u razvoju mozga.

    4. Vrtenje je poželjno
    Roditelji ne daju da se dijete vrti da ne padne, a dijete instinktivno radi ono što mu je važno za mozak, skače, rotira se.

 

Preuzeto sa: family.rs

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Archive

© 4 kutka 2018.