Please reload

Recent Posts

Nova lokacija: Shopping centar "Džananović"

October 4, 2018

1/4
Please reload

Featured Posts

Jednostavne i zabavne igre za razvoj govora

January 15, 2018

Posljednjih godina veoma je aktuelno i stalno postavljano pitanje – Kako stimulisati razvoj govora kod djece? Odgovor koji bi trebalo da bude prvi jeste: kroz živu riječ! Pričajte, opisujte djeci šta radite od najranijeg uzrasta pa čak i dok kuhate ručak. Dijete voli da sluša Vaš glas. Čitajte knjige, slikovnice, igrajte se, skačite, trčite, crtajte. Osnov za razvoj govora jeste i razvijena motorika.

 

U nastavku teksta možete pročitati prijedloge igara koje stimulišu razvoj govora kod djece.

 

Prepoznaj zvuk 


Djetetu puštamo različite zvuke životinja, predmeta, mašina koje ono treba da imenuje i da oponaša (uvijek je zanimljivije u paru, imitirajte životinje zajedno). Zvukovi treba da budu različitnog inteziteta – od tihih ka glasnim. Kako bi aktivnost bila zabavnije ubacite i motorički dio, gdje pored oponašanja zvukova, oponašate i hod životinje. Ovom igrom pored razvoja govora stimulišemo i razvoj auditivne diskriminacije, pažnje, pamćenja,…

 

Čarobna torba


U torbu od debljeg, neprovidnog materijala stave se različiti predmeti koji su djetetu poznati. Dijete zavlači ruku u torbu i napipavanjem pokušava da otkrije koji je to predmet (pored stimulacije govora – bogaćenja rječnika imamo i taktilnu stimulaciju – razvoj čula dodira). Kada se izvadi može se ukratko opisati šta se radi sa tim predmetom (npr. Ovo je češalj. Šta radimo sa njim? Češljamo kosu. Hajde da pokažemo kako češljamo kosu.)

 

Sjeti se i kaži tri


Ova igra se igra tako što zadamo djetetu zadatak koji bi primjera radi glasio: “Sjeti se i kaži tri predmeta koje možemo da obučemo”. Zatim dijete nabraja predmete. Nakon toga nastavljamo i proširujemo priču kako jednim imenom zovemo te predmete – “Zovemo ih odjeća”. Vremenom zadajemo da se sjeti pet predmeta, pa sedam,… i pitanja usložnjavamo (npr. “Sjeti se i kaži tri voćke koje su žute boje”). Ova aktivnost ima za cilj bogaćenje rječnika, razvoj govora, razvoj mišljenja, pamćenja, …

 

Ko sam ja?


Igra “Ko sam ja” se igra tako što roditelj (ili neko drugi) kaže: (npr.) “Ja sam jedna životinja, često živim u kući, miš me se plaši – Ko sam ja?”, a dijete treba da pogodi o kome je riječ. Ovu igru možemo igrati i dvosmijerno, da dijete zadaje zadatak za pogađanje. Kao i prethodna i ova igra ima za cilj bogaćenje rječnika, razvoj govora, razvoj mišljenja, pamćenja, …

 

Leti, skače, pliva, hoda


Na početku je važno reći da je važno da se pažljivo slušamo. Može se igrati u paru ili u grupi. Pravilo je da kada osoba koja govori kaže nešto istinito, dijete bi trebalo da izvede neki dogovoren pokret (npr. svaki put kada kažem istinu ti će pljesnuti rukama, kada kažem nešto što nije istina, ne radiš ništa). Možemo igrati naizmjenično, dodavati nove glagole (pliva, puzi, gmiže, stoji, skače).


Primjer jednog “kruga”:

Riba pliva.
Slon hoda.
Ptica skače.
Jastuk leti.
Avion leti.

 

Kuharovo povrće


Igra se igra tako što djetetu damo nalog da se zamisli kao neko povrće, ali ne smije da kaže koje dok druga osoba ne pogodi prema opisu o kom je povrću riječ. Zato bi dijete trebalo što detaljnije da opiše sebe tj. svoje povrće i na kraju opisa da kaže “Kuharu, pogodi ko sam!”. Takođe, ova igra se može igrati i sa postavljanjem pitanja sa odgovorima “da” i “ne”.

 

Primjer:

Ja sam veliko okruglo povrće, crvene boje, mogu da se jedem u salati, ali i u čorbi. Kuvaru, pogodi ko sam. (Paradajz)

 

Igra suprotnosti


Dodajemo se loptom uz izgovaranje prvo imenica, a kasnije i sintagmi imenica + pridjev. Roditelj daje prvu riječ, a dijete bacajući loptu nazad izgovara suprotnu riječ.

 

Primjer:

rano – kasno
tiho – glasno
sporo – brzo

rano jutro – kasno veče
tiho plakanje – glasno smijanje
polako sjedni – brzo ustani

 

Šarena igra


Svaki novi krug biramo jednu boju. Dijete udara loptom o pod i izgovara sve predmete i bića koja mogu da budu te boje. Cilj je nabrojati što više riječi i svaka riječ donosi bod. Sa ovom igrom se može organizovati i takmičenje ukoliko se igra sa grupom djece.

 

Primjer:

Bijela boja: so, snijeg, mlijeko, riža, papir, kreda, …
Žuta boja: sunce, lav, limun, banana,…

 

Šta im je zajedničko

 

Imenujte dva pojma i predložite djetetu da imenuje šta je zajedničko za ta dva pojma. Prije nego što dijete krene da imenuje, dajemo primjere kako bi dijete shvatilo šta se od njega traži.

 

Primjer:

Krava i koza su domaće životinje.
Kiša i snijeg padaju.
Ptica i bubamara lete.
Čovjek i pas hodaju.
Pas i mačka …
Olovka i flomaster …

 

Sve ove igre ne zahtijevaju pripremu i materijal (osim lopte) tako da se mogu igrati skoro u svim prilikama i svuda. Pogodne su za djecu od 3+ godina, a svaku od njih možete pojednostaviti odnosno zakomplikovati ukoliko je to potrebno.

 

Izvor: pitajdefektologa

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Archive

© 4 kutka 2018.