Please reload

Recent Posts

Nova lokacija: Shopping centar "Džananović"

October 4, 2018

1/4
Please reload

Featured Posts

Djeca i kućni poslovi: Kada i kako ih uključiti?

April 11, 2018

 

KAKAV STE VI RODITELJ, DA LI STE ODRASTALI U STROGOJ PORODICI GDJE STE MORALI DA OBAVLJATE SVOJ DIO OBAVEZA ILI STE BILI POŠTEĐENI, I ŠTA MISLITE DA JE DOBRO ZA DIJETE?

 

Koliko će dijete biti u stanju da vodi računa o sebi i drugima u budućnosti, kakve će uslove života imati, kao i koliko će biti u stanju da se uklopi u različite životne okolnosti, u velikoj mjeri zavisi od toga šta će naučiti u najranijem djetinjstvu i kakve će radne navike stvoriti.

 

Brojna istraživanja pokazuju da djeca koja su uključena u obavljanje kućnih poslova dokazano imaju razvijeniji osjećaj pripadnosti zajednici, veće samopouzdanje i samopoštovanje.

Takvoj djeci je mnogo je lakše da se u jednom trenutku osamostale.

 

 

 

 

 

Kako početi


Često je kod djece najbolje da zajedno sa njima napravite popis poslova koji treba da se urade i onda ih podijelite.

Vrsta i obim posla će, naravno, zavisiti od uzrasta djeteta.

Uvijek se dogovarajte, budite fleksibilni i nekad dopustite djetetu da promijeni vrijeme obavljanja posla da ga ne biste forsirali.

Možete ponekad vi obaviti dječji posao ili obavezu, ali samo uz zamjenu, neka dijete obavi nešto što je trebalo vi da uradite, nemojte mu dozvoliti da izbjegava obavezu i odgovornost.

Budite pozitivni, kroz šalu i dobru komunikaciju motivišite dijete da brzo završite kućne obaveze i da onda imate vremena za slobodne aktivnosti.

U tinejdžerskom uzrastu vašeg djeteta možete primijetiti negodovanje ili odbijanje, ali nemojte obraćati pažnju na to.

Objasnite djetetu da se ni vama ne sviđa sve što morate da uradite, ali ipak to radite jer je za dobrobit svih.

Budite dosljedni u insistiranju na obavljanju zadataka.

U kasnijoj dobi možete dijete i novčano nagraditi nekom malom sumom novca ako obavi zadatak koji ne spada u njegove obaveze.

NAGRADOM DIJETE MOŽETE STIMULISATI I POKAZATI MU DA SE TRUD ISPLATI, ALI I DA SE SVE MORA ZASLUŽITI.

Budite strpljivi ispočetka, nekoj djeca treba više rada i objašnjenja, neka djeca uspješnije obavljaju zadatke koji su zapisani na papir, kod neke djece je najjači vizuelni efekat, pa se potrudite da im pokažete sve.

 

Sami procijenite kako ćete najlakše da naučite dijete. Budite uporni, navike se stvaraju u najranijem djetinjstvu!

 

Koji kućni poslovi su primjereni za različite uzraste djeteta


Roditelji najbolje poznaju narav, navike i raspoloženje djeteta. Za djecu u svakom uzrastu postoje kućni poslovi koje mogu da obavljaju, pa ih uključite na vrijeme.

Pazite da od tog posla pravite naviku koja će se pretvoriti u rutinu.

Sa kućnim poslovima se može početi veoma rano. Ispočetka dijete možda neće biti naročito vješto, ali to nije važno, bitno je da se stvaraju radne navike.

 

→ Dijete od dve ili tri godine može samo pospremati igračke, slagati knjige na policu, odnositi prljav veš u korpu, ili vam pomagati da ga stavite u veš mašinu, bacati otpatke u kantu, dodati vam neku stvar, vratiti tanjir u kuhinju nakon obroka, vaditi čisto suđe iz mašine za pranje sudova…

 

→ Dijete od četiri do pet godina može, pored već navedenog za mlađi uzrast, sklanjati svoje stvari, nahraniti kućnog ljubimca, pomagati oko postavljanja stola i namiještanja kreveta, počistiti mrvice metlom i lopatom, očistiti mrvice sa stola koristeći ručni usisivač ili krpu za prašinu.

 

→ Sa šest i sedam godina djeca mogu da slažu svoj veš, da vam pomognu oko brisanja prašine, da sklone stvari sa stola i pomažu u sitnim poslovima kao na primjer pranju igračaka. U dvorištu mogu da počiste lišće ili pomognu u sređivanju bašte.

 

→ Deca školskog uzrasta mogu da vode brigu o odjeći, postavljanju i sklanjanju pribora za jelo sa stola, mogu da čuvaju mlađe članove porodice, da usisavaju, brišu prašinu, uz vaš nadzor da rade komplikovanije poslove i čak polako da uče da skuvaju nešto. Takođe, mogu da odu do prodavnice ili da bace smeće.

 

→ Tinejdžeri su sposobni da pomažu u većini kućnih obaveza, kao i onih van kuće. Pomažite im i ohrabrujte ih i naravno pohvalite kad dobro obave posao. Ne treba da dopustite da vaše dijete stasa u tinejdžera koji ne zna da vodi računa o sebi i za kojeg sve radite vi. Na taj način mu niste napravili nikakvu uslugu! Djeca i mladi koji su u tinejdžerskim godinama mogu da obavljaju sve poslove, ali im ponekad treba neka motivacija.

OBJASNITE DJETETU DA NI VAMA NIJE NAJLAKŠE DA RADITE PO KUĆI, ALI ZA DOBROBIT SVIH NEKE STVARI IPAK ZAVRŠAVATE.

I budite svjesni da uključivanjem djeteta u kućne poslove činite dobro i sebi i njemu!

 

Preuzeto: mamaklik.com

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Archive

© 4 kutka 2018.