Please reload

Recent Posts

Nova lokacija: Shopping centar "Džananović"

October 4, 2018

1/4
Please reload

Featured Posts

Istraživanje pokazalo zašto je za dijete važna plišana igračka

October 9, 2018

 

 Jeste li primijetili da vaš mališan u gotovo svakom trenutku u zagrljaju drži svoju plišanu igračku? Naučnici su utvrdili zbog čega je tako, a nas je ovaj razlog oduševio, vjerujemo da će i vas!

 

Dječaci i djevojčice nerijetko po čitav dan u naručju drže svoje plišane igračke, pažljivo ih pokrivaju kao bebe, “uspavljuju ih” ljuljuškanjem, oblače im svoje džemperiće… Kako treba shvatiti ovakvo ponašanje?

 

“Nemate razloga za brigu”, smatra dr. Avi Sadeh sa Univerziteta u Tel Avivu i dodaje da plišane igračke pomažu u ublažavanju simpotoma stresa ili u nekim drugim traumatičnim situacijama.

“Ukoliko se brinu za svoju igračku, djeca su jača i ne misle toliko o sebi”, objašnjava on. “Briga o plišanim igračkama može da umanji znake stresa kod mališana izloženih traumatičnim situacijama. Usmjeravanje pažnje prema drugima može biti veoma zdravo u teškim, stresnim vremenima”, tvrdi dr. Avi Sadeh.

 

Kako bi se dokazala ova tvrdnja, dr. Sadeh i njegove kolege su sproveli istraživanje. Naime, odabrali su grupu djece kod koje su postojali: strah od odvajanja, nervoza, agresivnost, žestoke reakcije na buku, neprekidno plakanje ili noćne more. Svakom djetetu je data plišana igrčka sa kojom je provodilo vrijeme. Nakon tronedeljnog druženja s plišanim psom ili medom djeca koja su bila jako privržena svom plišanom drugu pokazala su niži nivo stresa.

 

Sadeh i kolege sproveli su slično istraživanje i kod djece predškolskog uzrasta u vrtićima koja su takođe doživjela socijalne ili porodične traume. Nakon dva mjeseca, u kontrolnoj grupi koja je imala plišanu igračku, 71 odsto djece više nije pokazivalo znakove ozbiljnog stresa. U drugoj grupi, bez plišanog medvjedića, stresa se oslobodilo 31 odsto od 101 djeteta.

 

“Radi se o vrlo jeftinoj, a djelotvornoj metodi ublažavanja stresa kod djece koja su izložena ekstremnim situacijama”, zaključio je Sadeh.

 

Izvor: Moj pedijatar

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Archive

© 4 kutka 2018.