Please reload

Recent Posts

Nova lokacija: Shopping centar "Džananović"

October 4, 2018

1/4
Please reload

Featured Posts

Crtež je jedan od najvažnijih načina izražavanja kod djece

December 21, 2018

Djeca počinju crtati veoma rano. Iako to u početku prije liči na “apstraktnu umjetnost”, koja ne slijedi prirodne zakone boja, oblika, tekstura i prostora, iz ovakvog načina izražavanja može se mnogo toga saznati o djetetu i njegovom razvoju, emocijama, potrebama, brigama i željama.

 

Za tumačenje dječjeg crteža najkompetentniji su pshiholozi koji naročito obraćaju pažnju na uzrast djeteta s obzirom na sadržaj crteža.

 

Kada i kako djeca crtaju


Crteži se razlikuju zavisno od uzrasta djeteta i važno je reći da i kod ove aktivnosti svako dijete ima drugačiju dinamiku razvoja i izražavanja. Razlikujemo nekoliko faza:

 

Prva faza ili faza šaranja, koja počinje sa godinu i po i traje do tri i po godine, kada djeca počinju sa ostavljanjem otisaka na papiru, šaranjem i vježbom motorike.
Druga faza je od dvije i po do pet godina i djeca tada imenuju temu crteža prije nego što ih crtaju. U ovoj fazi djeca koriste određene šeme za poznate oblike.
Treća faza koja traje od pete do sedme godine života prikazuje realne likove i djeca crtaju i ono što vide i što se realno ne vidi zbog ugla gledanja odnosno crtanja. Tada tačno znaju šta predstavlja svaki nacrtani oblik i to je vidljivo.
Četvrta faza traje od sedme godine do tinejdžerskog doba i tada se sve jasnije prikazuju realni oblici, veličine i položaji figura.


Šta predstavlja crtež


Iz ugla psihologa crtež pokazuje dosta toga, prvenstveno da li crtež odgovara uzrastu djeteta. To pokazuje stepen razvoja djeteta i stepen odstupanja u određenom pravcu ukoliko postoji.

Oblik i način crtanja figura, njihov položaj na papiru, način na koji dijete započinje crtež i razne druge stvari, mogu pokazati kako dijete doživljava svijet oko sebe i kakav odnos vlada u porodici.

Također, može se vidjeti kako dijete doživljava najbližu okolinu i kakav mu je razvoj faktora koji će dalje uticati na emocionalni razvoj, govor, pisanje, logičko razmišljanje, orjentaciju…

Poznato je da postoje razlike u crtanju dječaka i djevojčica.

Upotreba različitih oblika i boja pokazuje karakter djeteta kao i njegove emocije.

 

Tumačenje crteža svakako treba ostaviti stručnjacima jer roditelji koji nisu obrazovani u tom smislu ili imaju nepotpune informacije o značenju crteža mogu pogrešno rade na pojedinim segmentima vaspitanja.

 

Izvor: mamaklik.com

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Archive

© 4 kutka 2018.