Please reload

Recent Posts

Nova lokacija: Shopping centar "Džananović"

October 4, 2018

1/4
Please reload

Featured Posts

Vrijeme provedeno pred ekranima direktno utječe na razvoj djece u kasnijem periodu

January 29, 2019

Mališani koji su puno vremena provodili pred ekranima imali su u kasnijem periodu lošije rezultate na testovima koji procjenjuju razvoj djeteta, sugeriše novo istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Pediatrics

Istraživanje objavljeno u ponedjeljak pokazalo je direktnu povezanost između vremena provedenog pred ekranima, kod djece u dobi od dvije do tri godine, i njihovog kasnijeg razvoja, u dobi od tri do pet godina.

 

Vrijeme provedeno pred ekranima utječe na razvoj komunikacije, motoričkih vještina, sposobnost rješavanja problema i društvenih izazova. Zaključci su doneseni na osnovu posebnog alata za praćenje. 

 

Američka akademija za pedijatriju preporučuje da se djeci u dobi od druge do pete godine ograniči vrijeme koje provode pred ekranima, i to na jedan sat kvalitetnog dječijeg programa dnevno.

 

"Djeca obuhvaćena našim istraživanjem, u prosjeku su pred ekranima sjedila dva do tri sata dnevno. To znači da je većina djece prekoračila pedijatrijske smjernice", rekla je autorica istraživačkog rada Sheri Madigan sa Univerziteta Calgary.

 

Upozorila je da roditelji dopuste djeci da sjede pred ekranima satima mogu uporediti sa davanjem bezvrijedne hrane. 

 

"Dopuštenja u malim dozama su uredu, ali višak vremena provedenog pred ekranima ostavlja posljedice na vašu djecu", kazala je Madigan.

 

Američka akademija za pedijatriju navodi da je za svu djecu i mlade potrebno najmanje osam sati sna, jedan sat fizičke aktivnosti i što manje vremena provedenog uz ekrane.

 

Izvor: klix.ba

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Archive

© 4 kutka 2018.